HP køle-service

hjælper Mammen mejeri til årlig million besparelse

Highlights

  • Installeret seks CO2 varmepumper fra Enerblue
  • Estimeret årlig energibesparelse på én million kr.
  • Producerer 774 kW (heraf 456 kW varme og 318 kW kulde)
  • El-forbrug på kun 138 kW

Et CO2-baseret varmepumpeanlæg skulle vise sig at bane vejen for en mere økonomisk og miljøvenlig løsning for Mammen Mejeri. Det nye varmepumpeanlæg vil allerede i 2017 give afkast, og mejeriet kan se frem til en besparelse på én million kroner årligt – i energiudgifter alene.

Hos HP køle-service er vi særligt stolte af de flotte resultater, som allerede nu ses hos Mammen Mejeri. Indtil august 2015 har mejeriet benyttet sig af to separate anlæg; ét til nedkøling af osten og ét til opvarmning af vand. Denne løsning var både dyr og ikke særlig miljøvenlig, idet køleanlægget blæste store mængder overskydende varme ud af bygningen, resulterende i spildte energiressourcer. I samarbejde med EnergiMidt tog vi opgaven til os, og regnede på den bedst mulige løsning til Mammen Mejeri. Det endelige valg faldt på et kombineret varmepumpeanlæg, som producerer varme for at kunne nedkøle ved hjælp af CO2. Ingen ressourcer går altså tabt.

"Fødevarevirksomheder som Mammen Mejeri har behov for bade varme og køling.
Den udfordring løser varmepumpen pa den bedste måde, fordi anlægget netop producerer varme for at levere køling."

Ib Aarup, Medejer HP el-service

Det nye varmepumpeanlæg består bl.a. af seks stk. CO2 Enerblue varmepumper, som samlet set leverer 774 kW (heraf 456 kW varme og 318 kW kulde). Disse tal medfører et el-forbrug på kun 138 kW. Det kombinerede køle- og varmeanlæg kan desuden producere 70°C varmt vand og 0°C koldt vand, og varmepumperne fra Enerblue leverer 5,6 kW termisk energi for hver kW strøm. Den termiske energi leveres i form af varmt vand til rengøring og koldt vand til procesnedkøling.

Stefan Schjøtt, kvalitetsansvarlig på Mammen Mejeri har været yderst tilfreds med løsningen fra HP køle-service:
”Vi er glade for at vi både kan spare energiudgifter og gøre noget for miljøet.”

Viborg Folkeblad skrev 5. april 2016 en artiklen om løsningen til Mammen mejeri